A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Близнюківської селищної ради

Проект «Біла криниця - невмируще джерело наших животоків»

Дата: 14.10.2019 22:32
Кількість переглядів: 84

          Проект «Біла криниця  - невмируще джерело наших животоків» - це завдання для вихованців гуртка «Географічне краєзнавство» Близнюківського Будинку дитячої та юнацької творчості на базі Уплатнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

          Місцем втілення своїх задумів вони обрали криницю, яка знаходиться на території нашого села. На жаль, нелегка доля у Криниці. За переказами старожилів: «Колись давно посеред яру струменем ударила вода, та така влітку була холодна, що зводило зуби. Узимку - ніколи не замерзала. Люди помітили, що вода, якщо її постійно пити, знімає втому й додає сили. Біля джерела утворилася калюжка – ковбаня, а ще, як тільки стемніє, на тому місці, де джерело, горіла свічечка. Як тільки підійде хто-небудь - гасне. Спочатку думали - відблиск місяця, але пізніше переконалися – свічечка. А є ще одна цікава історія, яка стала легендою про цю криницю, - і додала: наприкінці ХІХ ст. в селі Роздолівка проживав добрий господар Михайло Кривомлин. Але сталася біда – занедужав. І тут йому сниться, що до їхньої світлиці завітала нетутешня дуже гарна, вся в білому дівчина. І сказала, щоб він до схід сонця сім разів поспіль пішов до криниці, напився води джерельної, і хвороба відступить. Став дід ходити до джерела і одужав. Чутка про зцілення розлетілася.

          Озброївшись лопатами, рукавичками та пакетами для сміття  гуртківці разом із керівником  вирушили наводити лад коло струмочка. Щоб зручно було сходити до джерела, адже дехто і досі набирає  з  нього воду для власних потреб, учні викопали східці та розчистили саму криницю, зібрали сміття. По закінченню роботи всі були задоволені результатом своєї праці. Поділившись своїми враженнями, учні розповіли, що ще в їхніх планах посадити квіти та змайструвати журавель, щоб було як в справжньому українському селі.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень