ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та питної води.
5 кроків до безпечного харчування
1.Підтримуйте чистоту:
- Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- Мийте руки після кожного разу відвідування туалету;
- Вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- Захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
- Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно проводьте термічне оброблення їжі:
- Ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- Доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
- Сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
- Ретельно розігрівайте приготовану їжу перед вживанням.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
- Не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
5. Вживайте свіжі вимиті продукти:
- Обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти;
- Ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
- Не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
- Не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- Не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко і сирі яйця.
5 кроків до безпечного вживання води:
-
- Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною: чи виглядає вона каламутною/брудною? Чи має незвичайний запах/смак? Чи повідомляли органи місцевої влади про можливу небезпеки води?
- Якщо це можливо використовуйте бутильовану воду, привізну воду, воду з пунктів роздачі організованих місцевою владою, або воду централізованого постачання, якщо місцева влада повідомила, що це безпечно.