A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Дата: 19.09.2024 14:51
Кількість переглядів: 34

Фото без опису Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води  можуть  спричинити  діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та питної води.

5 кроків до безпечного харчування

1.Підтримуйте чистоту:

  • Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • Мийте руки після кожного разу відвідування туалету;
  • Вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • Захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно  проводьте термічне оброблення їжі:

  • Ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
  • Доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
  • Сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
  • Ретельно розігрівайте приготовану їжу перед  вживанням.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
  • Не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

5. Вживайте свіжі вимиті продукти:

  • Обирайте свіжі  чи попередньо  оброблені продукти;
  • Ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
  • Не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
  • Не купуйте  харчові продукти у випадкових осіб або  в місцях  несанкціонованої торгівлі;
  • Не давайте маленьким дітям  некип'ячене розливне молоко і сирі яйця.

5 кроків до безпечного вживання води:

    1. Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною: чи виглядає вона каламутною/брудною? Чи має незвичайний запах/смак? Чи повідомляли органи місцевої влади про можливу небезпеки води?
    2. Якщо це можливо використовуйте бутильовану воду, привізну воду, воду з пунктів роздачі організованих місцевою владою, або воду централізованого постачання, якщо місцева влада повідомила, що це безпечно.

« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень